Η 10ετης έρευνα της Αθηνάς Καπράλου για την χειρουργική θεραπεία του διαβήτη.

Η Μελέτη μας: Χειρουργική Θεραπεία του Διαβήτη Αθηνά Καπράλου

Η 10ετης έρευνα της Αθηνάς Καπράλου για την χειρουργική θεραπεία του διαβήτη.

Μέσα από 10ετη μελέτη της φυσιολογίας του πεπτικού σωλήνα και παρακολούθηση της σύγχρονης βιβλιογραφίας, βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο αποτύπωσης της θεωρίας μας σχετικά με τη χερουργική θεραπεία του διαβήτη.

Ο επιστημονικός ζήλος μου για την Χειρουργική Θεραπεία του Διαβήτη γεννήθηκε το 2008, μελετώντας τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τη βελτίωση ή και την ίαση του διαβήτη μετά από τις επεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας.Οι επεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας ή επεμβάσεις βαριατρικής χειρουργικής αναπτύχθηκαν στην δεκαετία του 1950 με σκοπό την απώλεια βάρους μέσω περιορισμού του στομάχου και/ή δυσαπορρόφησης. Ωστόσο, έχει βρεθεί ότι οι επεμβάσεις αυτές βελτιώνουν ή και θεραπεύουν το διαβήτη και μάλιστα πολύ πιο πριν από την απώλεια βάρους. Το γεγονός αυτό οδήγησε την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα στην αναζήτηση κάποιοιων άλλων μηχανισμών πέραν αυτών που προκαλούν απώλεια βάρους που δρουν κατά του διαβήτη. Αυτοί οι μηχανισμοί, οι οποίοι δεν είναι έως σήμερα πλήρως κατανοητοί, έχουν λάβει την ονομασία “αντι-διαβητικοί μηχανισμοί ανεξάρτητοι του βάρους”. Η αποσαφήνηση τους θα μας οδηγήσει στην ανεύρεση νέων πιο εξελιγμένων χειρουργκών επεμβάσεων κατά του διαβήτη καθώς και στην ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών στόχων.

Δουλεύντας και μελετώντας το αντικείμενο αυτό μετεκπαιδεύτηκα το 2008 ως Visiting physician στο τμήμα Χειρουργικής Παχυσαρκίας της Γαστρεντερολογικής και Γενικής χειρουργικής της MayoClinic, στο Rochester της Minnesota με την εποπτία του χειρουργού της βαριατρικής χειρουργικής Dr James Swain. To 2010 μετέβη για εκπαίδευση ως Visiting physician, στο Diabetes Surgery Center- NewYork- Presbyterian Hospital-Weill Cornell Medical College υπό την διεύθυνση του πρωτοπόρου πάνω στο αντικείμενο της "Χειρουργικής Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη", Dr Fransesco Rubino.

Μέσα από δεκαετή μελέτη της φυσιολογία του πεπτικού συστήματος και παρακολουθώντας την βιβλιογραφία σχετικά με την χειρουργική θεραπεία του διαβήτη βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της αποτύπωσης της θεωρίας μας. Η θεωρία αυτή έχει ως σκοπό να συμβάλλει στης αποσαφήνιση των αντιδιαβητικών μηχανισμών καθώς και στο να προτείνει συγκεκριμένη χειρουργική τροποποίηση των ήδη εφαρμοσθέντων επεμβάσεων, προκειμένου να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στη θεραπεία του διαβήτη.

Στην πρώτη μας δημοσίευση, σχετικά με το θέμα, στο περιοδικό της ελληνικής χειρουργικής εταιρείας, το 2016, με τίτλο "Gastrointestinal weight loss surgery for the management of type 2 diabetes: A view from Greece.", το οποίο τυγχάνει παγκόσμιου επιστημονικού ενδιαφέροντος, ορίζουμε τα βασικά σημεία της δικής μας θεωρίας.

Σε συνεργασία με το Εργαστήριο του τμήματος Μικροβιολογίας και το τμήμα Ζωικών Προτύπων του Ελληνικού Ινστιτούτου Pasteur ολοκληρώσαμε τον χειρουργικό κύκλο των πειραμάτων πάνω σε αρουραίους προκειμένου να λάβουμε αποτελεσμάτα που πιθανώς θα ενισχίσουν την θεωρία μας. Το πρώτο μέρος του πειράματος χρηματοδοτήθηκε από την Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία υπό την Προεδρία του καθηγητή μου Ιωάννη Μπράμη.

Ο καθηγητής μου και δάσκαλός μου Ιωάννης Μπράμης είναι αρωγός μου σε αυτήν μου την προσπάθεια και τον ευχαριστώ θερμά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Διατηρούμε το δικαιωμα να κοινοποιήσουμε πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε ανεπιφύλακτα τη χρήση των cookies.