Έλκος σε διαβητικό πόδι

Εκδόθηκε: 15-12-2019

Ιατρικά βήματα για την επούλωση του διαβητικού έλκους.

Το διαβητικό πόδι είναι μια σύνθετη πάθηση που προσβάλει το δέρμα, τους μυς και τα οστά του ποδιού των διαβητικών ασθενών. Είναι το αποτέλεσμα της βλάβης που προκαλεί ο διαβήτης στα νεύρα και τα αγγεία του κάτω άκρου. Το διαβητικό έλκος, που πρόκειται για κάθε ανοικτό τραύμα-πληγή που επουλώνεται δύσκολα, είναι μια επιπλοκή του διαβητικού ποδιού. Στατιστικά το 25% των διαβητικών θα αναπτύξουν έλκος διαβητικού ποδιού κάποια στιγμή κατά την διάρκεια της ζωής τους. Η έγκαιρη και βέλτιστη αντιμετώπιση του τραύματος αυτού, θα εμποδίσει τον ασθενή από βαριά μόλυνση και ακρωτηριασμό του προσβεβλημένου άκρου.

Πρωταρχικό μέλημα του γιατρού είναι το καλό ιστορικό και εξέταση του διαβητικού ποδιού.

Πρωταρχικό μέλημα του γιατρού είναι να εντοπίσει από το ιστορικό και την εξέταση του ασθενούς το κατά πόσο ο διαβήτης έχει προσβάλλει την κυκλοφορία των κάτω άκρων (περιφερική αρτηριοπάθεια) και τα νεύρα του ποδιού (διαβητική νευροπάθεια). Αυτές οι δύο παράμετροι καθορίζουν κατά κύριο λόγο τη σοβαρότητα προσβολής του διαβητικού ποδιού. Ο έλεγχος της περιφερικής αρτηριοπάθειας γίνεται με υπερηχογράφημα Doppler και με την μέτρηση του σφυροβραχιόνιου δείκτη. Ο έλεγχος της διαβητικής νευροπάθειας επιτυγχάνεται με δύο απλά test απώλειας αισθητικότητας.

Διαβητικό έλκος και μόλυνση.

Προσοχή! Ο πυρετός, η θερμότητα, η ερυθρότητα και το οίδημα του δέρματος γύρω από το διαβητικó έλκος αποτελούν σημάδια μόλυνσής του. Σε αυτήν την περίπτωση ο γιατρός παίρνει υλικό από το τραύμα για καλλιέργεια, προκειμένου να χορηγηθούν στον ασθενή τα κατάλληλα αντιβιοτικά.

Χρειάζονται επιπλέον ιατρικές εξετάσεις στο έλκος του διαβητικού ποδιού;

Σε όποιες περιπτώσεις κρίνεται σκόπιμο, ο έλεγχος συμπληρώνεται με αιματολογικό έλεγχο, triplex αρτηριών, αγγειογραφία κάτω άκρων , ακτινογραφία, αξονική ή και μαγνητική τομογραφία.

Αν δεν υπάρχουν προβλήματα στενώσεων των αρτηριών του ποδιού, προχωράμε στο χειρουργικό καθαρισμό του έλκους. Όπου κρίνεται αναγκαίο πραγματοποιείται χειρουργικός καθαρισμός με νυστέρι.

Χειρουργικός καθαρισμός του έλκους με τη βοήθεια των υπερήχων. Μια αναίμακτη τεχνική χωρίς νυστέρι. Μια καινοτόμος μέθοδος!

Ένας άλλος σύγχρονος τρόπος καθαρισμού, ελάχιστα επεμβατικός, είναι ο χειρουργικός καθαρισμός του έλκους με τη βοήθεια των υπερήχων. Ο καθαρισμός του τραύματος από τα μικρόβια γίνεται αναίμακτα χωρίς νυστέρι. Η ενέργεια του υπερήχου μετατρέπεται σε μηχανική δόνηση. Με τη χρήση υγρού, ως μέσο για τη μετάδοση, η δόνηση μεταφέρεται στον μολυσμένο ιστό καθαρίζοντάς τον χωρίς να τον τραυματίζει. Είμαι εξειδικευμένη στην καινοτόμο αυτή τεχνική των υπερήχων και πρωτοπόρος στην εφαρμογή της στην Ελλάδα. Έχω αντιμετωπίσει πληθώρα περιστατικών με πολύ καλά αποτελέσματα τόσο σε διαβητικά έλκη, όσο και σε κατακλίσεις κατάκοιτων και σε εγκαύματα.

Ποια άλλα ιατρικά μέτρα εφαρμόζονται στο έλκος του διαβητικού ποδιού;

Παράλληλα με τις συνεδρίες καθαρισμού με υπερήχους, στην ιατρική φροντίδα περιλαμβάνεται η χρήση τοπικών αντιμικροβιακών ουσιών, η διατήρηση της ιδανικής υγρασίας του τραύματος με την επιλογή του κατάλληλου επιθέματος και η χρήση ειδικών κατασκευών βάδισης για την αποφόρτιση της πληγής από την πίεση που δέχεται. Όταν όλα τα παραπάνω μέτρα εφαρμοσθούν έγκαιρα και ταυτόχρονα, επιτυγχάνουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα ως προς την επούλωση του έλκους αποφεύγοντας τους άσκοπους ακρωτηριασμούς του άκρου.

Topics: Διαβητικό πόδι Έλκος
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Διατηρούμε το δικαιωμα να κοινοποιήσουμε πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε ανεπιφύλακτα τη χρήση των cookies.