Υποδήματα για διαβητικούς

Εκδόθηκε: 19-05-2019

Ποια είναι τα κατάλληλα υποδήματα για τους διαβητικούς;

Το έλκος προκαλείται συνήθως από την επαναλαμβανόμενη τοπική πίεση του ποδιού, σε διαβητικούς οι οποίοι είτε έχουν απώλεια της αισθητικότητας (περιφερική νευροπάθεια) είτε έχουν διαταραχή της σωστής αιμάτωσης του ποδιού(περιφερική αγγειοπάθεια). Συνήθως πάνω σε αυτά τα έλκη αναπτύσσεται λοίμωξη από μικρόβια.

Η χρήση ακατάλληλων υποδημάτων ή το περπάτημα χωρίς παπούτσια αυξάνουν την καταπόνηση του ποδιού, δημιουργώντας αυξημένη πιέση σε συγκεκριμένα σημεία, πράγμα που οδηγεί στην ανάπτυξη του έλκους.

Οι διαβητικοί με μέτριο ή υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης έλκους θα πρέπει:

  1. να προμηθεύονται υποδήματα από κατάλληλα εκπαιδευμένο επαγγελματία ώστε να εξασφαλισθεί το γεγονός ότι το παπούτσι ταιριάζει και προστατεύει το πόδι και είναι προσαρμοσμένο στο σχήμα του.
  2. να φορούν τα κατάλληλα παπούτσια όλες τις ώρες, μέσα και έξω από το σπίτι.
  3. να ελέγχουν τα παπούτσια τους κάθε φορά που τα φορούν για να σιγουρευτούν ότι δεν υπάρχει ξένο σώμα μέσα σε αυτά.Κάθε φορά που βγάζουν τα παπούτσια θα πρέπει να έλέγχουν τα πόδια τους για σημεία ανώμαλης πίεσης , τραύματος ή έλκους.

Οι διαβητικοί με δυσμορφίες στο πόδι ή βλάβες σε στάδιο πριν το έλκος θα πρέπει να φορούν εξειδικευμένα συνταγογραφούμενα παπούτσια που μειώνουν τη πίεση ή αλλάζουν την λειτουργικότητα του ποδιού ή περιλαμβάνουν ειδική σόλα.

Για διαβητικούς που είχαν έλκος στο πέλμα που έχει επουλωθεί θα πρέπει να φορούν εξειδικευμένα συνταγογραφούμενα παπούτσια με ειδικές σόλες που αποφορτίζουν τις περιοχές του πέλματος που δέχονται υψηλές πιέσεις.

Topics: Υποδήματα διαβητικών Διαβήτης
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Διατηρούμε το δικαιωμα να κοινοποιήσουμε πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε ανεπιφύλακτα τη χρήση των cookies.